wordpress weboldal fejlesztés

A WordPress írásunk születésekor már elvitathatatlanul az első számú nyílt forráskodú CMS (content management system = tartalomkezelő rendszer) a világon.

A CMS nem más, mint egy böngészőből elérhető adminisztratív kezelőfelületet is tartalmazó szoftver weboldalak készítéséhez, ami lehetővé teszi a felhasználó számára a weboldal tartalmi elemeinek frissítését, ezen kívül lehetőséget ad bizonyos megjelenési elemek módosítására a weboldalon (pl. színek, betűméret), vagy akár a weboldal elrendezésének a megváltoztatására is. Nagyfokú szerkesztői szabadságot biztosít, a legtöbb vizuális és tartalmi változtatást elvégezhetjük webfejlesztői segítség nélkül, amely jelentősen csökkenti weboldalunk üzemeltetési költségeit.

A jelenleg az interneten elérhető összes weboldal 28%-a a statisztikai adatok alapján már WordPress-alapon működik, a CMS-t használó weboldalakra vetítve ez az adat még meggyőzőbb – a WordPress 60%-át uralja a piacnak. A  többi versenytárs messze a WordPress mögött kullog, a népszerűségben soron következő Joomla vagy a Drupal CMS-rendszerek a piaci részesedés csupán 2%-át tudhatják magukénak. Az előrejelzések szerint a jövőben ez az arány még inkább a WordPress javára fog eltolódni.

Minek köszönhető a WordPress óriási népszerűsége?

Folyamatosság

A WordPress már 14 éve van a piacon, az eltelt évek folyamán a rendszer forráskódja folyamatosan frissül a legújabb iparági elvárások alapján kiemelten szem előtt tartva a WordPress-kód biztonságosságának kérdését.

Rendelkezésre álló tudásbázis

A világ legelterjedtebb CMS-éhez óriási mennyiségű szabadon elérhető segédlet, leírás, demonstráció áll rendelkezésre. Ez a tudásbázis garantálja, hogy szinte bármilyen felmerülő kérdésre a rendszer használatával vagy fejlesztésével kapcsolatban választ kaphatunk.

Kiegészítők

A WordPress funkcionálisan szinte korlátlanul bővíthető, köszönhetően annak a több tízezer kiegészítőnek, amelyet nagyon egyszerűen telepíthetünk az alaprendszerhez. Legyen szó akár egy fotógalériáról, hírlevél feliratkozó és küldő modulról, vagy éppen egy mobilbarát menüsorról, a WordPress plugin-ok (kiegészítők) közül kiválasztva megtalálhatjuk a célnak megfelelőt és egyszerűen telepíthetjük is.

Biztonságosság

A WordPress rendkívüli népszerűségének köszönhetően kiemelten ügyel a rendszer sebezhetetlenségére. A szoftver kódját egy 50 fős fejlesztői csapat folyamatosan teszteli a legújabb rosszindulatú cyber-támadási módszerekkel szemben. Gondoljunk bele, egy biztonsági rés akár a világ weboldalainak 28%-át megbéníthatná! Kijelenthetjük, hogy a WordPress 100%-os biztonsággal üzemeltethető, ha az alaprendszert időről-időre frissítjük, és ügyelünk néhány alapvető szabály betartására (pl. megfelelő erősségű jelszó használata az admin felülethez, biztonsági mentés készítése).

Egyszerű, átlátható kezelőfelület

A WordPress adminisztrációs felülete  a használhatóság szempontjából utolérhetetlen. Aki már dolgozott a WordPress kezelőfelületével, az tudja hogy a CMS-ek között a leginkább felhasználóbarát kialakítású. Biztosan mondhatjuk, hogy bármilyen egyedi fejlesztésű vagy szabad forráskódú CMS-rendszert maga mögé utasít.

Megoldás az egyszerű vagy akár a komplex weboldalak fejlesztéshez

Egyszerű bemutatkozó oldalak elkészítésére, de komplex nagy forgalmú weboldalak igényeinek kielégítésére is tökéletesen alkalmas a WordPress. Hazai példák is bizonyítják, hogy nem igaz az a tévhit, miszerint egy nyílt forráskódú CMS rendszer lassú és nehézkes, nem bírja a nagy forgalomból adódó terhelést. Hazánkban a legolvasottabb weboldalak között is találunk WordPress fejlesztést ( 444.hu, a 24.hu) vagy külföldi példaként említhetnénk akár a cnn.com-ot is amely szintén a WordPress-t választotta alap keretrendszerként.

Miért jó választás a WordPress?